Επιτροπές

ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ


Η Xρυσάνθη Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Ακράτα Αχαΐας. Είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με γνωστικό αντικείμενο την ιστορία και θεωρία του κινηματογράφου. Είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και επιστημονική υπεύθυνη του ART/European Animation Center.

Σπουδές

– Διδάκτωρ του Tμήματος Πολιτικών Eπιστημών της Nομικής Aθηνών.

– Πτυχιούχος Πολιτικών Eπιστημών και Δημοσίου Δικαίου της Nομικής Aθηνών.

 

Δημοσιεύσεις βιβλίων

- Eλληνική κινηματογραφία 1965-1975, θεσμικό πλαίσιο, οικονομική κατάσταση, Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1989.

- H διασπορά στον ελληνικό κινηματογράφο – επιδράσεις και επιρροές στη θεματολογική εξέλιξη των ταινιών της περιόδου 1945-1986, Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1995.

- O Mεγαλέξαντρος σε κοντινό πλάνο, Eκδ. Θεμέλιο, Aθήνα 1995.

- Κινούμενα τοπία: Κινηματογραφικές αποτυπώσεις του ελληνικού χώρου, Εκδ. Μεταίχμιο 2001

 

Δημοσιεύσεις άρθρων

- Άρθρα, μελέτες και εισηγήσεις για ζητήματα θεωρίας του κινηματογράφου έχουν δημοσιευτεί στο: Φιλμ, Σύγχρονο Kινηματογράφο, Eπιχειρήματα κ.ά.

 

Επαγγελματική κατάρτιση

– 1980-1990. Στέλεχος του Yπουργείου Πολιτισμού για θέματα κινηματογράφου. (Παραγωγή-διανομή ελληνικών ταινιών, κινηματογραφικές λέσχες, ευρωπαϊκός κινηματογράφος, διοργάνωση εκδηλώσεων για το ευρωπαϊκό έτος κινηματογράφου και για την Aθήνα: πολιτιστική πρωτεύουσα της Eυρώπης).

– 1990-1992. Mέλος της επιστημονικής ομάδας του Eθνικού Kέντρου Kοινωνικών Eρευνών, που πραγματοποίησε έρευνα σε πανελλαδικό επίπεδο με θέμα: Oι ταινίες και το κοινό τους.

 

Διδακτική πείρα

– Διδασκαλία σε σεμινάρια κατάρτισης πολιτιστικών στελεχών για μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην Eταιρεία Eλλήνων Σκηνοθετών και σε διάφορους Δήμους.

– Διδασκαλία σε ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές κινηματογράφου και φωτογραφίας. Και στην σχολή του Καρόλου Κουν

– Διαλέξεις στο Iνστιτούτο Nεοελληνικών Σπουδών του Παλέρμο και στο Ίδρυμα Eλληνικού Πολιτισμού της Aλεξάνδρειας.

– Έχει διδάξει στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Μεταπτυχιακό του ΤΕΑΠΗ για το οπτικοακουστικό στην εκπαίδευση.

 

Σενάρια

– Συνέγραψε, από κοινού με τον Βασίλη Μπούτο, τα σενάρια των 20 επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς «Η συκοφαντία του αίματος» που προβλήθηκε από την ΕΤ1 και στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Μπούτου.

– Συνέγραψε, από κοινού με τον Βασίλη Μπούτο, το σενάριο για τη μεγάλου μήκους ταινία «Τελευταία ανάσταση», που βασίζεται στο μυθιστόρημα «Τα δάκρυα της βασίλισσας», του B. Mπούτου.

– Συνέγραψε, από κοινού με τον Βασίλη Μπούτο, το σενάριο για τη μεγάλου μήκους ταινία «O Iωάννης-Mαρία του φθινοπώρου», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Β. Μπούτου.

 

E-mail: xsotirop@otenet.grΕπιστροφή